10 tény a víz világnapjáról

A víz hiánycikk. Tíz rövid pontban összefoglaltuk, milyen humanitárius problémákkal kell szembenéznünk a következő néhány évben az éghajlattal összefüggő vízhiány miatt, és miért található lassan már több műanyag a tengerben, mint hal.

10 tény a vízről

1. „Vízválságot” élünk át jelenleg

Világszerte körülbelül 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése tiszta vízhez. Bár a Föld felszínének bő kétharmada víz, ennek csak kevesebb mint 3 százaléka iható. Sajnos a rendelkezésre álló ivóvíz eloszlása földrajzilag nagyon egyenetlen: Elsősorban Afrika bizonyos régióiban küszködnek az emberek már most is drámai vízhiánnyal, de a klímaváltozás miatt gyorsan romlik a helyzet Dél-Amerikában és Ázsiában is.
A leginkább érintettek a világ szegényebb régióiban élő emberek vagy családok – különösen a vidéki területeken.
Az UNICEF 2021-es adatai szerint világszerte több mint 1,42 milliárd ember él olyan területeken, ahol általánosságban magas vagy rendkívül magas a vízbizonytalanság, köztük 450 millió gyermek.

2. Szennyezett vízforrások, mint a fertőző betegségek fészke

Igaz, sok helyen van az embereknek hozzáférésük vízhez, de ez a víz gyakran szennyezett és rossz minőségű. Például az esős évszakban bekövetkező áradások miatt sok ivóvízforrás átmenetileg szennyezetté válik és így hosszabb időn keresztül nem használható. Egy olyan klímavédelmi projektet indítottunk, mellyel bangladesi családoknak segítünk tiszta ivóvízhez jutni. Hamarosan erről is többet olvashat itt a blogon.

3. A tisztaság önmagában nem elég, a víznek "biztonságosnak" is kell lennie

A vizet csak akkor lehet biztonságosan felhasználni, ha az az emberek számára otthonuk közelében található, szükség esetén rendelkezésre áll, és természetesen szennyeződésektől mentes. Sok helyen vannak vízforrások, de néha bizonytalan a hozzáférésük, például polgárháború miatt, vagy azért, mert a forrás vagy a meder szezonálisan kiszárad.

4. Víz nélkül a betegségek is gyorsabban terjednek

Nem csak az ivóvíz szükséges a túléléshez. A víz higiéniai szempontból is rendkívül fontos, különben gyorsabban terjednek a betegségek. Szudánban például egy kolerajárvány 2016 óta több mint 400 emberéletet követelt. A szappan is fontos, hogy a baktériumoknak és vírusoknak esélyük se legyen!

5. Tanulás helyett vízhordás

Sok helyen a gyerekeknek kell hosszú utakat megtenniük, hogy vizet hozzanak a kutakból, miközben szüleik a földön dolgoznak és őrzik a jószágokat. Ennek eredményeként sok gyerek nem tud iskolába járni és le kell mondania a tanulmányairól.

6. Korona, klímaváltozás és társai

Az olyan válságok alatt, mint például a COVID19 világjárvány, számos rossz körülmények között élő ember helyzete romlik, és a vízhez való hozzáférés még nehezebbé válik számukra. Például Szíriában a polgárháború elmúlt 11 éve alatt bizonyos régiókban rendszeresen összeomlott a vízellátás, ami emberek millióit érintette.

7. Vízbiztonság mindenkinek

A globális vízválság fényében az UNICEF elindította a „Vízbiztonság mindenkinek” kezdeményezést. Ennek keretében világszerte különféle projektekkel támogatják elsősorban a legszegényebb gyerekeket és családokat. Azonban Ukrajnában is egyre bizonytalanabb az ivóvíz- (és élelmiszer-) ellátás.

Ennyit a világ vízellátásával kapcsolatos humanitárius problémákról. Sajnos a környezetet és az állatokat is rendkívül megterheli az egyre nehezebb vízhez jutás.

Azonban az egyik legnagyobb probléma a tavak, folyók és tengerek ember általi szennyezése:

8. Homok helyett mint műanyag a tengerben

Becslések szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag úszik a tengerben. Ha nem teszünk ellene valamit, akkor 2050-re több műanyag lesz óceánjainkban, mint hal. Itt megtudhatja, hogyan kerül egyáltalán a műanyag a tengerbe, mely hulladék teszi ki ennek a nagy részét, és Ön mit tehet ellene.

9. A nagy csendes-óceáni szemétsziget

A nagy csendes-óceáni szemétsziget, azaz a Great Pacific Garbage Patch egyike annak az 5 gigantikus hulladékhalomnak, melyek óceánjaink felszínén és az alatt lebegnek. Ez a csendes-óceáni szemétsziget ma már körülbelül 19-szer akkora, mint Ausztria! A szemét több mint fele a tengerfenékre süllyed, a többi pedig ezeken a mozgó műanyagszigeteken keresztül szétoszlik a Csendes-óceán délnyugati szigetvilágának partjain, egészen a sarkvidékekig. Egyébként ezek az óriási hulladékszigetek már az űrből is láthatóak - bravó!

10. Globális védett tengeri területek

A túlhalászás, a környezetszennyezés és az éghajlati válság megnehezíti a tengeri élőlények életét. A Greenpeace elkötelezte magát a védett tengeri területek globális hálózata mellett, hogy azok kipihenhessék magukat. A témával kapcsolatos petíció már majdnem elérte a kitűzött 500.000 aláírást – írja alá Ön is és támogassa óceánjaink védelmét a jövő generációi számára!

Ajánljuk