3 tipp a megfelelő hőformázáshoz hajkárosodás nélkül

A hajvasalóval és hajsütővassal végzett hajformázás során alkalmazott magas hőmérséklet súlyos károkat okozhat a haj szerkezetében, ha nincs védve a haj. Eláruljuk, melyek a leggyakoribb hibák, és mire kell ügyelnie.

Egyrészt hasadások keletkeznek a haj külső hámrétegén, az úgynevezett hajkutikulán. Ha ez a réteg megsérül, akkor könnyebben leválhat például fésülködés közben. Ezen védőréteg elvesztése miatt a haj nagyon érzékennyé válhat a pl. UV-sugárzás vagy festés okozta károsodásra.

Másrészt a keratin fehérje, amelyből a haj nagyrészt áll, szintén károsodik a hő hatására. Ez magas hőmérsékleten akár meg is olvadhat.

A védelem nélküli hőformázás következményei:

 • Törékeny haj
 • Tompa és fénytelen megjelenés
 • Frizzy és szalmaszerű haj

3 tipp a hőformázáshoz hajkárosodás nélkül

 1. Szárazon vasalja haját
  MINDIG hagyja megszáradni haját, mielőtt hajvasalót vagy hajsütővasat használna. Még ha hővédő spray-t is használ, a hajnak a befújt területen száraznak kell lennie, mielőtt hővel kezelné.
 2. Használjon hővédőt
  A Hands on Veggies Bio hővédő spray 218°C-ig védi a hajat. A természetes összetevők, mint például a lepketapló-kivonat és a búzafehérje védőhálót alkotnak. Ez a réteg óvja a hajat az olyan káros hatásoktól, mint a hő és az UV-sugárzás, és így lassítja a festett haj színintenzitásának fakulását is. Emellett megőrzi a haj belsejében lévő nedvességet, és védi a haj szerkezetét. A haj puhává, fényessé és könnyebben formázhatóvá válik.
 3. Szánjon rá időt
  A hajvasalót lassan húzza végig haján, és kerülje az elhamarkodott formázást. Ez kíméli a hajat és jobb eredményeket biztosít. Ha egy kicsit több időt szán rá, meglátja, hogy kevesebb hővel is ugyanolyan jó eredményeket érhet el!

A 3 leggyakoribb hiba a hajvasalóval vagy hajsütővassal végzett formázás során

 1. Hiba: A nedves haj formázása
  Lásd még: száraz haj vasalása. Nedvesen a haj nagyon érzékeny, és hő hatására gyorsan károsodhat. Ezért mindenképpen hagyja haját levegőn megszáradni vagy szárítsa meg, mielőtt formázná!
 2. Hiba: Túl magas hőmérséklet
  A szárítás során elég egy kicsit nagyobb távolságot tartani, hogy megelőzze a hő okozta károsodást. A hajvasaló és hajsütővas esetében ez egy kicsit nehezebb. Igazítsa a hőmérsékletet haja szerkezetéhez: A vékony szálú és finom hajat legfeljebb 150°C-on szabad kezelni, a normál haj akár 180°C-ot is kibír, a vastag hajat pedig semmiképp se formázza 200°C-nál magasabb hőmérsékleten.
  Minden esetben válassza a legalacsonyabb fokozatot/beállítást, amelynél még elégedett a formázási eredménnyel. A nagyobb hő mindig nagyobb károsodást jelent.
 3. Hiba: Szilikont tartalmazó hajápoló termékek
  A szilikontartalmú hajápolók használata káros a környezetre, és gyakran jár együtt az úgynevezett build-up hatással. Ha idővel túl sok szilikon halmozódik fel a hajon, az fénytelen megjelenéshez, a por és szennyeződések könnyebb felhalmozódáshoz, valamint a haj szöszösödésére való hajlamának növekedéséhez vezet. Tulajdonképpen ez pontosan az ellenkezője annak, amit a hajvasalóval el szeretne érni.

Rendszeresen formázza haját hajvasalóval és/vagy hajsütővassal?
Akkor ajánljuk Bio Repair & Care hajápoló szettünket, amely egy sérült hajra kifejlesztett samponból és kondicionálóból áll. A tök és argánolaj intenzív ápolást biztosít, valamint megelőzi a hőformázás okozta károsodásokat.

Hajvasalóval vagy hajsütővassal történő rendszeres hajformázás esetén védje haját természetes hővédő spray-vel. Ügyeljen arra, hogy kíméletesen dolgozzon, és őrizze meg haja egészséges struktúráját!

Ajánljuk