Ha szereti a haját, a fejbőrét, valamint a környezetet, akkor használjon enyhe tenzideket!

A hab a legfontosabb? Ezt a kérdést fel kell tennie magának mielőtt sampont, tusfürdőt, vagy fogkrémet választ. A sok hab szulfátokkal (például: SLS- Sodium Lauryl Sulfate, SLES - Sodium Laureth Sulfate), valamint más agresszív, problémás tenzidekkel járnak együtt.

Sokan a sampont, valamint a tusfürdőt nem csak a tisztító hatása, hanem a habzása alapján válasszák. De miért valójában?

A legtöbb kozmetikai vállalat szinte mindent megtesz azért, hogy az ügyfelek megkapják a várt habzást. Olyan káros, olcsó adalékanyagokat használnak, amelyek jó habzást eredményeznek.

Szereted a habot? A hajad nem!

Ezek az agresszív tenzidek úgy tisztítanak, hogy közben megtámadják, valamint átjárhatóbbá teszik a bőrgátat más anyagokkal (például a kórokozókkal) szemben. Kiszáríthatják, irritálhatják a bőrt, allergiát válthatnak ki, valamint hajhullást okozhatnak.

Sok hab a kevesebb hajért

Hajhullás a sampon miatt? Igen, jól olvasta. A nátrium-lauril-szulfát (SLS) felhalmozódik a hajgyökérben, amely a tápanyag-ellátást akadályozhatja, ami hajhulláshoz vezet.

Az SLS és az SLES előállításának melléktermékeként egy másik kétes anyag: 1,4 dioxán keletkezik. Ez az anyag mérgező az agy, az idegrendszer, valamint sok más szerv számára. Ezenfelül az 1,4 dioxán rákkeltő hatású lehet, valamint károkat okoz a természetben is.

Elkerülhető kockázatok

Használjon bőr és környezetbarát alternatívákat - mint például az enyhe cukor- és kókusztenzidek - amelyek drágábbak, mivel megújuló nyersanyagokból készülnek, viszont hasznosak. Sajnos nem biztosítanak olyan habzást, de jó hatással vannak az egészségre, valamint a környezetre.

A szulfátok mellőzése azt jelenti, hogy nincsenek többé habhegyek a fürdőkád széléig, viszont nincsenek allergia okozta irritációk, egészségre káros anyagok, viszkető, száraz fejbőr, valamint ezzel megóvhatja a környezetet is. Színes haj esetén különösen ajánlottak az enyhe tenzidek, ezáltal lassabban mossa ki a festéket a hajából.

Így az irritáló tenzidek mellett petrolkémiai anyagokat is elkerülhetünk, mint például a szilikonokat, a paraffinokat, a szintetikus tartósítószereket, valamint a színezékeket.

Légy kritikus, ha a habról van szó!

Ajánljuk