Hajhullás: Honnan ered és mit tehet ellene

Naponta mindenkinek kb. 100 hajszála hullik ki

Sokakat idegesítenek a fésűben, a pulóveren és a lefolyóban maradt, kihullott hajszálak. Összefoglaltuk, honnan is ered a hajhullás és, hogy miként állíthatja meg.

Minden embernek naponta bizonyos mennyiségű haja hullik ki. Ez kb. 100 hajszálat jelent, amit természetesen nehéz ellenőrizni, aligha szeretné a fésűben maradt hajszálakat megszámolni...

A rossz benne: Hosszú és sötét haj esetén gyorsabban észrevehető és súlyosabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Ha úgy érzi, hogy a szokásos mennyiségnél több haja hullik, akkor feltétlenül oda kell figyelni.

Mi okozza a hajhullást?

A hajunk 25 éves kortól elkezd változni. A szálak egyre vékonyabbak és gyakran egy kevesebb. A férfiaknál a genetikai hajhullás gyakran 30 és 40 éves kor között kezdődik - a nőknél valamivel később, 50 éves kor körül.

A hajhullásnak számos oka lehet:

  • Táplálkozás
  • Vitaminhiány
  • Stessz
  • Hormonális ingadozások
  • Gyógyszerek
  • Betegségek
  • Genetika

Gyakran elegendő, ha egy kicsi elgondolkozik azon, hogy mi változott az utóbbi időben. Néha a kiváltó ok egy stresszes lépés, egy szakítás vagy egy terhesség. Mindenesetre mindig fontolja meg, hogy változtat-e a korábbi étrendjén. Azonban az is lehetséges, hogy a hajhullás az évszakok váltakozásának tudható be - néhány embernek például ősszel rendszeresen hullik a haja...

Ha nem találja az okát és a gyengéd ápoló termékek már nem segítenek, akkor minden esetben forduljon orvoshoz. A hajhullásért a hormonális problémák vagy a vashiány is felelős lehet.

Mit tehet hajhullás ellen?

Először is használjon enyhe tenzideket tartalmazó ápoló termékeket. Sok szulfát és egyéb összetevők olyan intenzív tisztítást biztosítanak, hogy megsemmisítk a fejbőr védőgátját, így átengedve a kórokozókat és egyéb dolgokat. Készíthet egy maszkot a fejbőr számára, amely például serkenti a vérkeringést. Hosszú távon az is segíthet, ha ritkábban mos hajat és kevesebb terméket használ.

DIY azonnali segítség stresszes fejbőr számára

Ha a fejbőre irritált és viszket, egy gyors és egyszerű segítséget nyújthat az éjszakai Do-it-yourself kúrának köszönhetően:

A tiszta kókusz- vagy olívaolajat lefekvés előtt masszírozza el a fejbőrén, és másnap reggel mossa ki. Az olaj hidratálja a bőrét, a kókuszolaj pedig tisztítja azt, valamint antiszeptikus hatású.

Ha nagyon száraz a bőre, akkor keverjen össze néhány csepp búzacsíra, jojoba vagy mandulaolajat egy kevés, zúzott avokádóval, majd hagyja 20-30 percig hatni, végezetül mossa ki egy enyhe sampon segítségével.

Ajánljuk