Honnan származik a tengereinkben található műanyag hulladék?

Melyik szemét landol végül a tengerben?

Minden bizonnyal Ön is látta már a szemétben úszó strandok képeit. A legtöbb dolog, amely szerepel rajt, az megtalálható az emberi háztartásokban is, a gyümölcslédoboztól kezdve, a PET-palackokon át, a híres műanyag zsacskókig - a 1990-es években még nélkülözhetetlen volt, manapság egyre inkább száműzik a kiskereskedelemből.

Még akkor is, ha a tengerbe kerülő szemét nem egyenesen a szemetesládánkból származik, mindannyian felelősek vagyunk érte. Ezt a krízist csak közösen tudjuk megoldani, mert az biztos, hogy a tengerbe kerülő szemét egynegyede műanyagból áll, amelynek lebomlása több száz vagy akár ezer évig tart.

Honnan származik a mikroműanyag?

Még ha úgy is hangzik, hogy fellélegezhetünk, a műanyag palackok bomlása önmagában nem jó dolog, mivel: a nagyobb műanyag részek csak mindig kisebb részecskékre bomlanak, amíg végül el nem érik 5 mm kisebb méretüket, és mikroműanyagnak nem nevezik őket. A halak és a bálnák ezeket a kis részecskéket tévesen planktonnak nézik, és ezáltal bejut az organizmusukba, majd ennek következtében az emberekhez is.

Amit a legtöbben nem tudnak: hatalmas mennyiségű mikroműanyag származik az autóink abroncskopásából. Az autógumi súlya körülbelül 1–1,5 kg-mal lesz kevesebb kidobásnál. Egy 2017-es tanulmány szerint ezt tekintik a mikroműanyagok fő okának is, valamint ez az óceánok műanyag hulladékának mintegy negyedét teszi ki. Ennek megakadályozásának egyetlen módja az, ha leteszi az autót, vagy egyáltalán nem vásárolja meg.

“Szívószál nélkül, kérem!”

Nem, nem elég, ha innentől kezdve szívószál nélkül rendeli meg az italát a bárban. A szívószál a felesleges műanyag hulladék megtestesítőjévé vált, és - ne értsen félre minket - fontos és jó, ha lemondunk róla! Sajnos azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a tenger műanyag hulladékának csak csekély részét teszik ki.

A mikroműanyag nélküli kozmetikai termékek használatának is van értelme természetesen! Azonban Ön egyedül sajnon nem mentheti meg a teknősöket. Mivel a tengerben lévő műanyag hatalmas része halászatból származó hulladékból és halászhálókból áll. A hihetetlen mennyiséget csak indirekt módon tudjuk csökkenteni, ha azonnal felhagyunk a hal fogyasztásával. Csak így lehet eltüntenti a szelet az ipar vitorláiból és csökkenteni a hulladék mennyiségét a tengerben.

Egyetlen mód létezik az óceánjaink szennyezettségének csökkentésére, mégpedig olyan intézkedések meghozatala, amelyek védik az éghajlatunkat és a környezetünket:

  • Amikor csak lehetséges váltson tömegközlekedési eszközre
  • Ha lehetséges, ossza meg az autóját másokkal; A Carsharing modell egyre fontosabbá és hozzáférhetőbbé válik
  • A lehető legkevesebbet fogyasszon; mondjon le a megkérdőjelezhető termékekről és összetevőkről
  • A fogyasztás műanyag hulladékokhoz vezet, a legjobb, ha csomagolás nélkül és műanyagmentesen vásárolunk, valamint kerülje a felesleges termékeket *
  • Hagyja ki az étrendjéből a halak és a tengeri gyümölcsök fogyasztását
  • Mondjon le az állati eredetű termékekről az élelmiszerekben, valamint a háztartási kiegészítőkben, ruházatokban stb.

* A tubusainkat cukornádból készült bioalapú műanyagból állítják elő, ezért természetesen újrahasznosíthatóak!

Ajánljuk