Korpásodás vs. száraz fejbőr

Bőrünk folyamatosan regenerálódik és hámlik, így körülbelül 4 hetente magától megújul. Mindaddig, amíg az elhalt hámsejtek mennyisége a határokon belül marad, ez nem feltűnő.

Ha a bőr túl gyorsan választja le az öreg sejteket, vagy ha ezek össze vannak csomósodva a bőrzsírral, akkor korpáról beszélünk. Ez nagyobb pelyhek kialakulásához vezethet, amelyek aztán a vállra hullanak és láthatóvá válnak.

A száraz fejbőr és a korpásodás közötti különbség

De mi is pontosan a különbség a száraz fejbőr és a korpásodás között, és hogyan találhatja meg a megfelelő terméket, ami segíthet?

Ha a hámpikkelyek nagyon kicsik és finomak, valamint könnyen lesöpörhetőek a ruháról, akkor a fejbőr valószínűleg hajlamos a szárazságra. Ettől néha viszket a bőr, ami nagyon kellemetlen lehet.

A száraz fejbőr okai:

 • Fűtési levegő
 • Légkondicionálás
 • Gyakori hajmosás
 • Nem megfelelő ápolószerek
 • Túlságosan zsírtalanító samponok

Megoldások a száraz korpa ellen:

Figyelem: Száraz fejbőr esetén sokan ösztönösen korpásodás elleni samponokhoz nyúlnak. Ezek még tovább zsírtalaníthatják a bőrt és súlyosbíthatják a problémát!

A zsíros korpa:

A zsíros korpásodás inkább akkor fordul elő, ha valaki alapvetően hajlamos a zsíros fejbőrre, ami néha egybeesik az arc fokozott faggyútermelésével, azaz olajos arcbőrrel.

Ha a bőr túl gyorsan választja le az öreg sejteket, és ezek a bőr saját faggyújával összecsomósodnak, akkor olyan pelyhek vagy hámpikkelyek képződnek, amelyek fennakadnak a hajban, vagy a vállra hullanak. A magasabb zsírtartalom miatt ezeket általában nem olyan könnyű leseperni a ruhákról, és ragadósabbak.

A zsíros fejbőr okai:

 • A bőr fokozott faggyútermelése
 • Pubertáskor
 • Betegségek, mint például neurodermitisz, pikkelysömör vagy gombás fertőzés
 • A bőr saját élesztőgombája, amely kedvező körülmények között szétterjed, és még erősebb hámlásra készteti a bőrt

Megoldás a zsíros korpásodásra

A legtöbb korpásodás elleni sampon ellensúlyozza a túlzott faggyútermelést és zsírtalanítja a fejbőrt. Ezenkívül antibakteriális és gombaellenes összetevőket kell tartalmaznia. Sok ragacsos korpa esetén legalább 3 hétig kell használni a sampont, hogy javulás lépjen fel.

Az ezermester: Hands on Veggies Bio korpásodás elleni sampon

Édesköményt és mentát tartalmazó, szulfátmentes növényi Bio korpásodás elleni samponunk enyhe cukor felületaktív anyagaival gyengéden tisztít, és kiegyensúlyozó hatású - a száraz és zsíros fejbőr számára egyaránt:

 • Hidratálja a bőrt és serkenti a regenerációt.
 • A prebiotikus összetevők erősítik a fejbőr mikrobiomját és egészségesen tartják azt.
 • A rozmaringkivonat gyógyulástámogató hatású és védelmet nyújt.
 • Az édeskömény-kivonat ellensúlyozza a korpásodást és erősíti a hajat.
 • A kolloid zab megnyugtatja az irritált fejbőrt és enyhíti a viszketést.

A férfiaknál valóban gyakoribb a korpásodás, mint a nőknél? És mi ennek az oka?

Sok férfi minden zuhanyzáskor hajat mos, ami túl gyakori. Néhányan emellett egyszerűen tusfürdőt használnak hajmosáshoz, ami szintén nem ideális. Mindkettő kiszárítja a fejbőrt.

Mivel a férfiak bőre általában több faggyút termel, mint a nőké, hajlamosabbak a zsíros fejbőrre és ennek megfelelően a zsíros korpásodásra is.

DIY SOS fejbőrkúrák házi összetevőkből

 1. Kiegyensúlyozó savas öblítés almaecetből:
  Valószínűleg már nagymamája is almaecetet használt házi gyógymódként a korpásodás, viszkető fejbőr vagy gyorsan zsírosodó hajtő ellen: Ehhez keverjen össze almaecetet és vizet 1:2 arányban közvetlenül egy üvegben vagy tálban. Mosson hajat normálisan samponnal, majd öblítse le az ecetes keverékkel, mint egy hagyományos kondicionálóval. Tekerjen hajára egy törölközőt, és hagyja hatni a keveréket körülbelül 30 percig. Ezután sampon nélkül öblítse le!
 2. Olívaolaj nyugtató fejbőrmaszkként éjszakára:
  Száraz fejbőr és korpásodás ellen: Az olívaolaj visszaadja a fejbőrnek azt a zsírt, amit az agresszív samponok és ápolószerek kivonhatnak belőle. Ehhez egyszerűen masszírozzon néhány csepp olívaolajat a fejbőrbe, hagyja hatni éjszakára, majd másnap mosson hajat egy enyhe samponnal. Egy törölköző vagy egy vékony sapka megvédi a párnát az olajtól.
 3. Kókuszolaj zsíros korpa ellen:
  Korpás, zsíros fejbőr esetén a kókuszolaj gyors segítséget ígér: hidratálja a bőrt, valamint gátolja a gombák és baktériumok elszaporodását. Ehhez olvasszon fel egy evőkanál kókuszolajat kezei között, masszírozza be a fejbőrbe, és hagyja hatni egy ideig. Kellemes mellékhatás: a fejmasszázs hihetetlenül ellazító hatású egy nehéz nap után! Utána a szokásos módon megmoshatja haját egy enyhe samponnal.

Ajánljuk