Óceáni műanyag - a megoldás része vagy greenwashing?

Globális problémánk van a hulladékkal, és ez nem csak nagy, hanem ÓRIÁSI. Egyre többet és többet termelünk. Egyre többet fogyasztunk, és egyre többet dobunk ki. Ahol a hulladék- és újrahasznosítási rendszer nem működik, ott a szemét a természetben végzi, pedig határozottan nem oda való. Ebben mindannyian egyetértünk.

A műanyaghulladék ma már mindenhol jelen van. A folyókban, óceánokban, erdőkben, a tenger mélyén és élelmiszerláncunkban.

10 millió tonna műanyag kerül az óceánokba évente. Egyedül a Nagy csendes-óceáni szemétsziget - az óceánokban található 5(!) gigantikus műanyaghulladék-halom közül a legnagyobb - négyszer akkora, mint Németország, és rohamosan növekszik.

És lassan, titokban, csendben tálalják nekünk a problémát: Havonta egy hitelkártya súlyának megfelelő mennyiségű mikroműanyagot eszünk meg.

Hol vannak a megoldások?
A lépték még túl kicsi, de vannak emberek és szervezetek, akik a műanyagáradat ellen dolgoznak. Jelenleg mindannyiunknak megoldásokra van szükségünk. Nem számít, hogy hol kezdődnek. Nem számít, mekkora a lépés. Dolgoznunk kell ellene, ahol csak tudunk. Mert mindannyian egy csónakban evezünk!

Mindannyian tisztában vagyunk azzal az ökológiai katasztrófával, amit a műanyaghulladék problémája okoz. De a gazdasági katasztrófa is látható. Értékes erőforrásokat pazarlunk el, amelyek mind szűkösek. Az, hogy ezeket az erőforrásokat visszavezessük a körforgásba, a mi kis hozzájárulásunk. A mi kísérletünk a megoldásra.

Hosszú ideje dolgozunk egy olyan termék kifejlesztésén, amely része a megoldásnak - legalábbis egy kis része. Ezért támogatunk olyan szervezeteket, amelyek összegyűjtik a műanyaghulladékot az óceánokból, kikötőkből és strandokról. A hulladékból újra nyersanyag lesz. Olyan nyersanyag, amely valószínűleg soha nem fog elfogyni: újrahasznosított óceáni műanyag, amelyet újratölthető szappanadagolóinkhoz használunk.

Az általunk használt óceáni műanyag bizonyítottan több mint 90%-kal kevesebb kibocsátást eredményez, mint az újonnan gyártott műanyag, és hozzájárul, hogy a szemetet újra összegyűjtsük - hogy abból újra valami értékes és praktikus dolog jöjjön létre. Emellett mi és vásárlóink is egyszer használatos csomagolásokat takarítunk meg, mivel szappanadagolónk újratölthetőek.

De most jön a paradoxon: bár mindannyian tisztában vagyunk az óceánok hatalmas műanyaghulladék-problémájával, az óceáni műanyag kifejezés nagyon vitatott. Az a vád, hogy a vállalatok csak marketingcélokra használják fel a kifejezést, és ezzel "greenwashingot" (zöldre mosást) folytatnak. Ezek a vádak természetesen jogosak lehetnek. Mindazonáltal azon a véleményen vagyunk, hogy nem kellene arról vitatkoznunk, hogy a strandon összegyűjtött szemét már a tengerben úszott, vagy a következő széllökés után fog a tengerben úszni, és ezért óceáni műanyagnak nevezhető-e vagy sem.

Mielőtt greenwashingot kiáltanánk, érdemes lenne pontosan megvizsgálni, hol kezdődik a megoldás. És üdvözölnünk kellene minden megközelítést a megoldás felé!

A világot nem azzal mentjük meg, hogy fogalmakról vitatkozunk. Úgy változtatunk a dolgokon, hogy elkezdünk és teszünk valamit. Még ha csak apró lépésekről is van szó. Minden kicsiben kezdődik. Dolgozzunk azon, hogy a megoldásokat ÓRIÁSIVÁ tegyük. Tegyük az óceáni műanyagot szűkös erőforrássá!

Ajánljuk