Prebiotikus kozmetikumok az egészséges védőrétegért

Bőrünkön mikroorganizmusok milliói tombolnak, és az epidermisz sejtjeivel együtt összetett hálózatot alkotnak. Ez gombákból, baktériumokból, vírusokból és egysejtűekből áll, vagyis a bőrünkön megtelepedő mikroorganizmusok összességéből. Ezt a szimbiózist mikrobiomnak nevezzük.

A mikrobiom összetétele mindannyiunknál más - csakúgy, mint a beleinkben lévő mikrobiom. Ezen hálózat jellege számos tényezőtől függ: például a baktériumok befolyásolják a pH-értéket.

A bőrsejtekkel szimbiózisban lévő különböző baktériumok magas aránya megnehezíti a betolakodók megtelepedését. Ezáltal bőrünk mikrobiomja az immunrendszerünk fontos részévé válik! És ez végső soron azt is eldönti, hogy mennyire egészséges bőrünk barrierje, és mennyire tud megvédeni minket a környezeti hatásoktól.

A mikrobiom testünk részeitől függően eltérő módon épül fel. Az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, a nedvesség és a faggyútermelés nagymértékben befolyásolják bőrünk állapotát. Ezért vannak például olyan területek, amelyek gyorsabban száradnak ki, mint mások. Az egészséges barrier jobban tárolja a nedvességet.

Prebiotikus vs. probiotikus

Mindannyian ismerjük a probiotikus élelmiszereket: a joghurt, a savanyú káposzta, az ecet és hasonlók élő baktériumkultúrákat tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak a bél mikrobiomjára. A jótékony baktériumok megtelepednek bélrendszerünkben, javítva és erősítve a környezetet.

A prebiotikus élelmiszerekről nem olyan régóta van tudomásunk: különleges, emészthetetlen ballasztanyagokat tartalmaznak, amelyek a probiotikumok táplálékául szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy a prebiotikumok biztosítják a már meglévő mikroflóra optimális táplálását.

A prebiotikus ballasztanyagok minden gyümölcsben és zöldségben megtalálhatóak. Kedvenc prebiotikumunk az inulin, melyet például a cikória, spárga, fokhagyma, articsóka vagy káposzta tartalmaz.

Ugyanez az elv vonatkozik a bőrre is!

Ha a bőr védőrétege, azaz mikrobiomja megsérül, a kozmetikumok prebiotikus összetevői visszaállíthatják az egyensúlyt. De megelőzőleg alkalmazva is erősítik és táplálják a bőr mikroflóráját.

A megzavart barrier áteresztőképes, és már nem tudja fenntartani az oly fontos védő funkciót. Ez érzékenyebbé teszi a bőrt a külső hatásokra, például a napsugárzásra, de a nem kívánt betolakodókra is, ugyanis vannak rossz mikroorganizmusok is, amelyek megbetegítenek bennünket.

Azonban a megzavart mikrobiom olyan betegségek oka is lehet, mint az akne, a pikkelysömör, az atópiás dermatitis, más néven neurodermitis, valamint egyéb gyulladásos bőrbetegségek. Vannak már olyan tanulmányok, amelyek megállapították, hogy például pattanások esetén a prebiotikus kozmetikai termékekkel végzett terápia jobb eredményeket tud felmutatni, mint az antibakteriális összetevők. Ugyanis ez pont a fordított megközelítés, nevezetesen az élő baktériumok megölése, amelyek megbetegítenek bennünket. Így azonban sajnos a jó baktériumoknak is el kell pusztulniuk, ami sokszor éppen ellenkező hatást vált ki.

A bőrünkön található mikroflóra, a barrier funkció és a velünk született immunrendszerünk együttműködik bőrünk egészségének megőrzése érdekében. Fontos fenntartani ezt az érzékeny egyensúlyt.

A prebiotikus kozmetikumok előnyei

Mindenekelőtt az alkoholt, agresszív felületaktív anyagokat és szulfátokat tartalmazó arctisztítók, szappanok, tusfürdők és samponok károsíthatják bőrünk védőrétegét, és áteresztővé tehetik azt. Ennek a hatásnak a megelőzése érdekében egyrészt egyáltalán nem használunk káros összetevőket, másrészt extra prebiotikus összetevőket, például cikóriából származó inulint adunk a termékeinkhez. Ez különösen az olyan ápolószerek esetében lényeges, mint az ajakbalzsam vagy a testápoló. Az értékes inulint azonban ma már szinte minden termékünkbe beletesszük, például szappanba vagy tusfürdőbe.

Ennek örülnek a bőrünkön élő mikroorganizmusok, mivel ebből táplálkoznak és pompásan fejlődnek!

Tegyen valami jót bőréért, és kényeztesse értékes prebiotikus kozmetikai termékekkel, bio minőségben!

Ajánljuk