Rákkeltő összetevők az ajakápolókban

Tulajdonképpen miért pont az ajkaink száradnak ki olyan gyorsan?

Télen az ajkak kifejezetten gyorsan száradnak ki. Ennek oka, hogy nincsenek verejtékmirigyeik, és csak kevés faggyúmirigyük van. Ezért van szükségük ajkainknak télen egy kis segítségre: a zsírtartalmú ajakápoló stiftek tömegével kaphatók - de vigyázzunk az összetevőkkel!

A hagyományos termékek gyakran tartalmaznak olcsó töltőanyagokat, például paraffint, kőolajszármazékokat vagy akár olyan összetevőket, amelyek esetében fennáll a gyanú, hogy rákkeltőek.

Már több tanulmány is készült a témában, és újra és újra azt tapasztaljuk, hogy a nagy gyártók még mindig használnak kétes összetevőket. Sok ismert márka még mindig ásványolaj alapú fő összetevőkre hagyatkozik.

Ezeket ugyanakkor egyáltalán nem könnyű felismerni, mivel az összetevők listáján nem feltétlenül kell szerepelnie az ásványi olaj szónak ahhoz, hogy összetevőként megjelenjen. Ráadásul sok termék még hormonálisan ható anyagokat is tartalmaz.

Mellesleg mindez a dekoratív rúzsokra is vonatkozik, ahol még tovább trükköznek a színezékekkel, és olyan anyagok kerülnek az ajkakra, mint a titán-dioxid és hasonlók. Tanulmányok szerint a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként nem tekinthető biztonságosnak, ezért ajakápolókban sem ajánlott.

Mindannyian lenyelünk évente akár 4 ajakápolót is!

Az ajakápolókkal különösen trükkös a helyzet, mivel törvényszerűen mindig lenyelünk belőlük egy keveset. Az ajakbalzsamok és -ápolók rendszeres használata esetén ez egy szezonban akár 4 egész stiftet is jelenthet!

Ajakápolóinak soha nem szabad a következő összetevőket tartalmazniuk:

Ásványiolaj alapú összetevők:

 • Cera Microcristallina (Microcristallina Wax)
 • Ceresin
 • Mineral Oil
 • Ozokerite (= szilárd Paraffin)
 • Paraffin
 • Paraffinum Liquidum
 • Vaseline
 • Petrolatum

Egyebek:

 • Hydroxycitronellal
 • Isoeugenol
 • Synthetic Beeswax
 • Titandioxid

Az ásványi olaj alapú összetevők csökkentik a bőr természetes regenerációs képességét. Bár ápoló hatásúak, hosszú távú használat esetén függőséget okoznak. Abbahagyásuk után a bőrnek először fáradságosan át kell állnia ahhoz, hogy a barrierfunkciót maga is fenntarthassa.

Az Stiftung Warentest ezenkívül az ásványolaj- és paraffinalapú összetevőkben nyomokban MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) és MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) anyagokat mutatott ki.

Lenyelés esetén ezek felhalmozódhatnak az emberi szövetekben és májban, és szervi károsodáshoz vezethetnek. Még ha a MOSH és MOAH bőrön keresztüli felszívódása ártalmatlannak is tűnik, az ajakápoló lenyelése mindenképp megtörténik. Az pedig, hogy ezek az anyagok mit tesznek a szervezetünkben, még nem tisztázott. Mindenesetre potenciálisan rákkeltő hatásúak.
Ezeket az alkotóelemeket a Synthetic Beeswax összetevőben is megtalálták.

A szintetikus méhviasz savak és alkoholok keverékének komplex reakcióterméke, amely utánozza a természetes méhviasz összetételét. Elsősorban alkil-észterekből, zsírsavakból és alkánokból áll.

Az Isoeugenol és Hydroxycitronellal erős allergének, amelyeket kerülni kell az ajakápolókban. Ha biztosra akar menni, akkor használhat olyan ajakápolókat, amelyek teljesen allergénmentesek:

Hands on Veggies allergénmentes ajakápolók

Mindenesetre érdemes egy második pillantást vetni az összetevőkre, amikor ajakápolót vásárolunk.

Van más út is: vegán, prebiotikus és kiváló ajakápoló

Ajakápoló termékcsaládunkkal a kockázatos termékek ellenpéldáját szeretnénk megteremteni! Már 2022-ben a legjobb ajakápolónak járó PETA Vegan Beauty Award kitüntetéssel díjazták.

Minden ajakbalzsamunk vegán, és inulint tartalmaz, ami prebiotikus hatású összetevőként táplálja az ajkak mikrobiomját - igen, még az ajkaknak is van mikrobiomja -, és így egészségesen tartja az ajkakat.

Ezenkívül sok, a piacon kapható termék nem vegán, mivel gyakran tartalmaznak méhviaszt vagy akár mézet is. Mi inkább 100%-ban növényi összetevőkre támaszkodunk, mint például a ricinusolaj vagy kandelillaviasz, és meghagyjuk a méheknek a mézüket!

Ajánljuk