Say no to plastic!

Megfulladunk a műanyagban: évente 19-23 millió tonna műanyaghulladék landol a Föld vizeiben - ez percenként majdnem két teherautónyi rakománynak felel meg. A mikroműanyagok áradata már elérte az Északi-sarkvidéket és még a mélytengereket is, akár 10.000 méteres mélységben. De mi a megoldás?

Minden egyes darab műanyag, amit valaha is gyártottak, még ma is létezik

A tömeggyártás 1950-es évekbeli kezdete óta a termelés évről évre jelentősen növekszik. Míg 1950-ben 1,5 millió tonna volt, ma már 300 millió tonna körül van. Szomorú, de igaz: ez a szám továbbra is növekszik. Az AWI (Alfred Wegener Intézet) feltételezi, hogy a hulladékáradat a következő években tovább fog növekedni: 2045-re a globális műanyagtermelés előreláthatóan megduplázódik.

A műanyagnak csak kevesebb, mint 5%-át hasznosítjuk újra

A rossz ebben azonban nem maga az anyag. A műanyag tulajdonképpen egy változtatható és sokoldalúan felhasználható anyag, amely jól ártalmatlanítható és újrahasznosítható. Ennek előfeltétele azonban, hogy a kidobott termékek a megfelelő kukába és újrahasznosítási rendszerbe kerüljenek. Sajnos a világszerte gyártott műanyagnak csak kevesebb, mint 5%-át hasznosítjuk újra ténylegesen.

2050-re 12 milliárd tonna műanyaghulladék fog a hulladéklerakókban landolni

A műanyaggyártás kezdete óta becslések szerint mintegy 8,3 milliárd tonna keletkezett. Ennek 76%-a vált műanyaghulladékká, ennek a hulladéknak pedig csaknem 80%-a került a hulladéklerakókba vagy a természetbe, például az erdőkbe, folyókba, strandokra és az óceánokba. Egy műanyag palacknak körülbelül 500 évbe telik, mire biológiailag lebomlik. Ez egyszerre válik környezetterhelési- és helykérdéssé, ugyanis egyes országokban a hulladéklerakók már most is sok helyet foglalnak el.

10 millió tonna műanyag landol a tengerben évente

Itt megtudhatja, hogy valójában hogyan kerül ennyi műanyaghulladék a tengerbe. Időközben már őrületes mennyiségű (műanyag)hulladék halmozódott fel, amely 5 nagy örvényben kering óceánjainkban.

Beleértve az úgynevezett Nagy csendes-óceáni szemétszigetet, amely a világ legnagyobb tengeri szemétlerakójának számít. Becslések szerint körülbelül háromszor akkora, mint Franciaország, illetve négy és félszer akkora, mint Németország!

A megoldás!?

Az olyan kisebb és nagyobb tisztítási projektek, mint a The Ocean Cleanup, reménysugarat jelentenek óceánjaink jövője szempontjából. Ennél azonban fontosabb lenne a műanyagtermékek - sajnos nagyon gyakran szükségtelen - óriási mértékű termelésének csökkentése és a műanyag nagyobb arányú újrahasznosítása. Mert még akkor is értékes erőforrás marad a műanyag, ha a termékek már leélték első életüket.

Mi segít a műanyagáradat ellen?

 1. Say no to plastic
  Amikor csak lehet, válasszon fenntarthatóbb anyagokból készült alternatívákat - feltéve, hogy könnyen újrahasznosíthatóak.
 2. Get creative
  Ha lehetséges, használja újra az egyszer használatos műanyagot - pl. az üres csomagolásokat szemeteszsákként, így megspórol egy szemeteszsákot.
 3. Recycle
  Ahhoz, hogy az értékes erőforrások, például a műanyag, a papír és egyebek kapjanak egy második esélyt, az első életük végeztével meg kell találniuk a megfelelő utat. Ez azt jelenti: mindig mindent a megfelelő kukába dobjon!
 4. Reuse
  Az utóbbi időben sok megoldás merült fel a legkülönbözőbb területeken a termékek többszöri használatára. Az újrahasználható intimkelyhektől kezdve az élelmiszerekhez való viaszkendőkön át a fából vagy fémből készült borotvákig - tartsa nyitva szemét a fenntartható ötletekre!
 5. Refill
  A kozmetikumok és tisztítószerek esetében már léteznek okos újratöltő rendszerek, amelyek hosszú távon takarítanak meg műanyag csomagolást. Az utántöltő méretek gyakran kedvezőbb árúak is.
 6. Be part of the solution
  Támogasson Cleanup- és Upcycling-projekteket

A szappanokhoz, samponokhoz és társaikhoz kifejlesztett, újratölthető pumpás adagolóinkkal reméljük, hogy egy kicsit hozzájárulhatunk, mivel a palackok előállításához 100%-ban Ocean based Plastic kerül felhasználásra. A praktikus utántöltő méretekkel emellett akár évi 15 műanyag palackot és tubust is megspórolhat!

Ajánljuk